Kraški med

0
(0)

Kratek izpis utemeljitve za Zaščiteno blagovno znamko  “Kraški  Med” kontrolirane kakovosti z geografskim poreklom.

Kras v svojih nedrih skriva številne dobrine. Kras je uveljavljen pojem in sinonim za skopo rdečo zemljo, hudo zimo, burjo  in sušo. Nekako v takšnih ekstremnih pogojih uspeva številno na kras prilagojeno avtohtono rastlinstvo. Zato so plodovi krasa (v najširšem pomenu) skromni po količini, v  bistvu pa zelo bogati.

Medovi krasa so zaradi podnebnih razmer in mikroklime po svoji vsebini  suhi in zreli medovi, zelo bogati z minerali in rudninskimi snovmi, ter encimi.

Tipično kraški medovi so “rešelika, divja češnja, akacija, travniška kadulja, kostanj, hrast, lipa, ajda in žepek ter bršljan”.

Zelo bogat floristični sestav  in suho podnebje se odražajo v polni in izraziti aromi medu, kar odločujoče prispeva k temu, da je “Kraški med” drugačen – bolj aromatičen od drugih medov.

Zelo veliko znanja in potrpljenja je potrebnega v čebelarju, da uspe pripraviti čebelje družine za nabiranje sortnih nektarjev naštetih rastlin. Ker je na krasu flora enkratna danost , znanje čebelarjev pa pogoj, da se darovi narave lahko ponudijo potrošnikom takšni kot jih je narava dala, smo se v Čebelarskem društvu odločili, da to naravno geografsko danost  zaščitimo pod blagovno znamko “Kraški  med”.

Ustanovili smo “skupino proizvajalcev (25)”, ki so se podredili strogim merilom certifikata blagovne znamke geografskega porekla in svojo proizvodnjo podredili stalni kontroli višje kakovosti in kontroli geografskega porekla proizvodnje Kraškega medu.

Prvovrstni » Kraški med » izberite v trgovini, pri čebelarju ali na tržnici.

Izberite med z nalepko in zaščitnim znakom ter evropsko geografsko oznako

 

 Šopek odličnih medov Krasa

Moj čebelnjak na Kraški gmajni

Predavalnica v mojem čebelarskem salonu

Na predstavitvi v Kobilarni Lipica

 Zidani čebelnjak na dvorišču

 

Na predstavitvi v Pardubicah – Češka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: