Kako pripraviti lično darilo v prazničnih dneh kar doma?

Kaj je sploh lahko lepšega, kot prazniki preživeti z našimi najdražjimi? In po vrhu vsega kakšno domače pecivo, morda vonj po domači potici in topel čaj. Seveda so praznični dnevi pogosto tudi v znamenju nakupovalne mrzlice. V tem primeru sno še posebej veseli smo, ko pred trgovino hitro najdemo parkirni prostor in pred blagajno ni gneče. Kakorkoli koli že, pomembno je, da tudi v nakupovanju najdemo lepe trenutke. Morda pa se lahko vsaj malo temu izognemi in si pri pripravljanju božičnih daril pomagamo s kakšnimi doma pripravljenimi izdelki.

darilo

Predstavljamo primer ustvarjanja: svečke iz satja. Za satje preprosto poprosimo kakšnega znanca, ki se ukvarja s čebelami ali ga kupimo v najbližji trgovini s čebelarskimi izdelki, kjer bomo našli tudi vžigalno vrvico. Ogromna ponudba za nakup satnic je tudi na spletu – preglejte spletne trgovine.

Z ličnim, doma pripravljenim darilom razveselimo prijatelje in znance, sami pa se izognemo (vsaj malo) nakupovalnim gnečam. Lahko smo družabno – kreativni in ustvarjamo skupaj z družino, prijatelji. Lahko pripravimo doma “kreativni večer” in ob kavici pripravljajmo lične male svečnike, ki jih lahko uporabimo kot darilo. Tako poskrbimo za prijetno druženje in pridobimo darila. Kaj potrebujemo za domače ustvarjanje sveč iz čebeljega voska?

  • čebelji vosek – satnice,
  • vžigalna vrvica,
  • škarje,
  • ravnilo,
  • darilni papir za zavijanje
Kaj potrebujemo?

Kaj potrebujemo za ustvarjanje svečke iz čebeljega voska?

S škarjami ali nožem razrežemo satje. Dimenzija oziroma velikost je odvisna od tega, kakšne svečke bomo ustvarili – majhne, velike, … Lahko pripravimo zelo velike sveče ali pa čisto majhne, katere lahko uporabimo tudi za dekoracijo. Za dekoracijo lahko pripravimo še kakšne druge izdelke iz satja: okrasek v obliki srca, zvezdic… V ta namen lahko uporabimo kar modele za piškote.

Izberemo dimenzijo svečke, ki jo želimo ustvariti.

Izberemo dimenzijo svečke, ki jo želimo ustvariti.

Ko izrežemo primerno dimenzijo iz satja, postavimo v začetek vžigalno vrvico in pričnemo zvijati! TRIK: satje lahko zvijamo pri večji temperaturi v prostoru, zato je pomemben topel prostor (bližina radiatorja, klime), v kolikor prostor ne bo dovolj topel, se satje lahko lomi.

Pri zvijanju pazimo, da je vosek dovolj topel, da se lepo zvija. A topel ne sme biti preveč, potem see topi.

Pri zvijanju pazimo, da je vosek dovolj topel, da se lepo zvija. A topel ne sme biti preveč, potem se topi.

Ko svečko zvijemo, odrežemo vžigalno vrvico. Lepo pripravljeno svečko zvijemo in dekoriramo po želji. Najboljše pri tem je, da lahko naredimo vsak izdelek unikaten, lahko pa si izberemo dimenzijo in imamo vse izdelke enake velikosti. Doma se vedno najde kakšna posodica, neuporabna skodelica in svečko lahko postavimo tja, tako pridobimo še svečnik.

Zvita svečka, prirpavljena na dekoracijo.

Zvita svečka, pripravljena na dekoracijo.

Uporabimo različne dekoracije – uporabimo svojo domišljijo in edinstvenost. Takšen izdelek lahko podarimo kot samostojno darilo ali kot dodatek. Zagotovo pa bomo najdražje navdušili z doma pripravljenimi izdelki. Prijatelji so takšnega darila veseli, saj je unikatno in pripravljeno doma, prav tako pa uporabno.

Ličen podstavek in več majhnih svečk - dodamo še kakšno kavico in imamo odlično darilo.

Ličen podstavek in več majhnih svečk – dodamo še kakšno kavico in imamo odlično darilo.

 

Zapakiramo v kakšno lično škatlo ali damo v darilno vrečko.

Zapakiramo v lično škatlo ali damo v darilno vrečko.

Pri ustvarjanju se igramo uz domišljijo.

Pri ustvarjanju se igramo uz domišljijo.

Bi želeli domač, unikaten izdelek? Naročite ga tukaj.

Komentirajte prispevek