Kako se avtist lahko izogne mobingu?

0
(0)

Kaj je mobing?

Mobing ali ustrahovanje je nekaj, kar lahko prizadene fizično ali verbalno. Fizično je lahko: udarec, brca, čustvena bolečina pa je lahko zaradi verbalnega draženja ali socialne izključenosti. Ustrahovanje se izvaja namenoma. Vztrajno zafrkavanje ali izključevanje iz družbenih vrst je prav tako ustrahovanje.

Kaj storiti

Ustrahovanje ne bo izginilo samo od sebe in se bo morda poslabšalo z ignoriranjem le-tega. Prvi korak je težko narediti, vendar drugače ne gre.

Pogovor

O svoji tesnobi se je treba pogovoriti, najbolje z nekom, ki vam je zelo blizu, to je lahko družinski član, ali zaupanja vreden prijatelj. Lahko so tudi različne službe, ki so na voljo v okolici in se s tem ukvarjajo.

Mobing v službi

Ljudje ponavadi opisujejo ustrahovanje na dva načina: neposredno ustrahovanje in posredno ustrahovanje. Včasih je lažje prepoznati, ali vas nekdo neposredno ustrahuje, toda tudi neposredno ustrahovanje je težko razložiti. Primeri neposrednega ustrahovanja so lahko:

 • nesramne pripombe,
 • šale ali pripombe o vaši invalidnosti,
 • vas žalijo, kaj vam govorijo ali kako se vedejo do vas,
 • pretiran nadzor ali druga zloraba moči ali položaja,
 • nezaželena spolna opazka – lahko se vas dotakne ali stoji preblizu in pri tem namiguje na neprimernosti,
 • ponižuje vas pred drugimi kolegi,
 • fizična zloraba.

Težje je ugotoviti, ali vas ustrahujejo, če je ustrahovanje posredno ali nenamerno. Primeri posrednega ustrahovanja so lahko:

 • predloge za usposabljanje ali napredovanje se vam nenehno izmuznejo,
 • vztrajno kritizirate vašo uspešnost,
 • določanje nalog ali rokov, ki jih nikoli ne boste mogli izpolniti,
 • vas izpustijo ali ne povabijo na skupinske družabne dogodke,
 • širjenje zlonamernih govoric o vas,
 • se obregajo ob vaš uspeh: na primer rekoč, da je bila zadnja oseba, ki je opravila vaše delo, odpuščena, ker ni pravilno opravila dela

Ustrahovanje morda ne bo opravljeno samo iz oči v oči – lahko se zgodi v e-poštnih sporočilih ali drugih pisnih dokumentih po telefonu …

Vir foto: Unsplash

Ukrepanje

Mobing na delovnem mestu je v slovenskem prostoru v zadnjih  letih nekoliko pridobil na pozornosti. V večjih podjetjih (lahko tudi manjših) so ustanovljene skupine, ki delujejo na tem področju. V kolikor podjetje nima posebej pooblaščene osebe je pomembno, da zberete čim več dokazov o povzročenem nasilju, poskušajte najti v kolektivu nekoga, na kogar se lahko zanesete in vas razume. Preden prijavite incident naprej, se o postopkih pozanimajte, da se pripravite na nadaljnje postopke. Zagotovo je pomembno, da ohranite dobro psiho fizično kondicijo in svojo skupino oseb ob sebi, ki vas bodo razumele in podpirale. Bodite močni in se osredotočite na cilj – vaš osebni, notranji mir.

Več o portalu avtizemgovori.si tukaj.

Stopite v kontakt z nami preko spletne strani: Lokalne radijske mreže.

Imate vprašanje – kontaktirajte direktno avtizemgovori.si preko tega obrazca:

Error: Contact form not found.

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: