OTROŠKE PRODAJALNE PIKAPOLONICA – s poudarkom na varnosti v avtomobilu

0
(0)

Že nekaj dni po porodu posadimo našega malčka v avtomobil. Kmalu sledijo pregledi pri zdravniku, pa kakšen obisk in sprehodi. Varnost našega otroka v avtomobilu je ključnega pomena.

5 koristnih nasvetov, kako izbrati primeren otroški varnostni avtosedežOsnovno pravilo pri nakupu avtosedeža je, da upoštevate starost, višino in težo vašega otroka.

 1. Prepričajte se, da ima izdelek ustrezno nalepko z oznako ECE in opravljeno homologacijo. Trenutno veljavni oznaki homologacije sta ECE-R 44/04 ali ECE-R 129, ki zagotavljata, da avtosedež ustreza mednarodnim varnostnim standardom.
 2. 2. Vsak avtosedež ni možno namestiti v vsako vozilo, zato pred nakupom preverite, da je avtosedež primeren za uporabo v vašem vozilu. Novejši avtomobili imajo vgrajen isofix in dodatno zgornjo pritrditveno točko (Top Teather). V starejših vozilih je pritrditev možna samo s 3-točkovnim varnostnim pasom.
 3. 3. Sedež naj bo udoben za otroka. Vpenjanje otroka naj bo enostavno, omogoča naj naklon za udoben počitek med vožnjo in sedež naj raste z otrokom (po višini nastavljiva opora za glavo in nastavljivi varnostni pasovi).
 4. 4. Pri nakupu dajte prednost avtosedežem z isofix vpenjanjem, ki zagotavlja varnejši, lažji in hitrejši način pravilne namestitve otroškega avtosedeža brez uporabe pasov.
 1. Avtosedeži opremljeni s stransko zaščito dobro ščitijo otroka v primeru stranskega trka.

Za več koristnih nasvetov in informacij povprašajte strokovno podkovano osebje v specializiranih otroških prodajalnah Pikapolonica.

Avtosedeži skupine 2/3 (15-36 kg)

6 korakov, ki jih upoštevajte pri nameščanju otroškega avtosedeža za varno uporabo

1. KORAK: Avtosedež pravilno namestite v avto. O pravilni namestitvi povprašajte strokovno podkovano osebje že ob nakupu v prodajalnah Pikapolonica, ki vam bo z veseljem svetovalo. Upoštevajte proizvajalčeva navodila (mesto in način pritrditve sedeža ter privezovanja otroka).

2. KORAK: Otrok naj bo tudi na najkrajših poteh vedno ustrezno pripet v otroškem avtosedežu, ki je kakovostno pritrjen v avtomobilu. Sila trka pri hitrosti mestne vožnje (50 km/h) namreč ustreza padcu iz četrtega nadstropja!

3. KORAK: Otrokova glava nikakor ne sme gledati iz sedeža. Položaj otrokove glave mora biti v sredini naslonjala za glavo.

4. KORAK: Preverite, kako je čez otrokovo telo speljan varnostni pas. Biti mora dovolj močno (seveda pa ne premočno) pritrjen. Pri večjih otrocih preverite, ali so se dobro pripeli z varnostnim pasom, vgrajenim v avtomobil

5. KORAK: Priporočamo, da otroku, preden ga posadite v sedež, slečete debelejša oblačila. Debelejša oblačila preprečujejo, da bi se otroku varnostni pasovi tesno prilegali telesu. V tem primeru otroka raje pokrijte s toplo odejo.

6. KORAK: Večje otroke pripenjamo z avtomobilskim varnostnim pasom, pri čemer je pomembno, da to naredimo s pomočjo otroškega avtodesedeža, ki dvigne otrokovo telo. Tako gre varnostni pas čez otrokovo ramo in čez boke, nikakor pa ne čez vrat in trebuh.

7 stvari, na katere je potrebno biti pozoren za varno uporabo avtosedeža

 1. Najpogostejša napaka pri uporabi avtosedeža je slabo ali napačno pritrjen avtosedež in na drugi strani nepravilno uporabljeni varnostni pasovi, s čimer ni zagotovljena primerna varnost otroka med vožnjo
 2. arnostne pasove je potrebno otroku zategniti tako močno ob telo, da v primeru nesreče preprečijo preveliko nihanje otrokovega telesa.
 3. Avtosedeža ne smemo namestiti v avtu na mesto, kjer se bo ob trku sprožila varnostna blazina, saj s tem tvegamo nepredvidljive posledice in poškodbe otroka. Veliko avtomobilov ima pred sovoznikovim sedežem varnostno zračno blazino, zato lahko avtosedež na sopotnikov sedež namestimo samo v primeru, ko je delovanje zračne blazine možno izklopiti.
 4. 4. Avtosedež mora biti primeren otrokovi višini in teži! Otrok je avtosedež prerastel takrat, ko otrokova ramena presežejo vrh vpetja naramnih pasov. Takrat je čas, da obstoječi avtosedež zamenjamo za novega, ki bo primeren otrokovi velikosti.
 5. 5. Uporaba odsluženega avtosedeža je neprimerna, saj materiali z leti izgubijo svojo elastičnost in trdnost.
 6. 6. Odsvetujemo tudi nakup rabljenega avtosedeža, saj je bil le-ta lahko udeležen v prometni nesreči. Kljub temu, da nima vidnih poškodb, takšen sedež ni več zanesljiv.
 7. 7. Otrok mora uporabljati avtosedež, dokler ne zraste vsaj 150 centimetrov v višino, in sicer le na zadnjih sedežih vozila.

Katere varnostne certifikate je potrebno upoštevati za varnost otroka?

Vsak avtosedež, katerega ponudniki prodajajo na tržišču EU, morajo biti certificiran s strani neodvisnih certificiranih institucij v skladu z mednarodnim standardom ECE-R 44/04 ali ECE-R 129 (i-Size).

 • ECE-R 44/04

V letu 2005 je začel veljati standard ECE-R 44/04 in zagotavlja, da so posamezni deli sedeža (školjka, ogrodje, pasovi, prevleke) izdelani iz ustreznih materialov, da je sedež uspešno prestal teste varnosti in se da ustrezno namestiti v osebni avto z isofix sistemom ali s tritočkovnim avtomobilskim varnostnim pasom. V skladu s standardoma ECE-R 44/04 mora biti otroški varnostni avto sedež preizkušen, kako zaščiti otroka pri čelnem trku s hitrostjo 50 km/h. Na izbranem sedežu mora biti oranžna nalepka z napisom ECE R 44/04. Ta zagotavlja, da je sedež izdelan v skladu z najnovejšimi varnostnimi predpisi (s homologacijo).

 • i-Size (ECE-R 129)

Leta 2014 je bil sprejet novejši standard ECE-R 129 ali i-Size, ki opredeljuje, da je pravilna izbira avtosedeža odvisna od otrokove višine (in ne teže). Vsi nivoji velikosti so v neposrednem sorazmerju z minimalno višino ramen, širino ramen in širino bokov. Poleg višine otroka novi predpis i-Size določa tudi maksimalno težo otroka, s katero se lahko sedi v avtosedežu. Glavne novosti standarda i-Size so:

 • obvezna namestitev sedeža v nasprotni smeri vožnje do otrokove starosti 15 mesecev,
 • zmanjšano tveganje za napačno uporabo sedeža, zahvaljujoč sistemu isofix,
 • enostavna razvrstitev po otrokovi višini in ne več po teži,
 • vključuje nov test v primeru bočnega trka.

Nikoli ne delajte kompromisov pri varnosti: v avtu naj bo otrok vedno in brez izjeme varno pripet v svojem avtosedežu.

Za več informacij se obrnite na prijazne svetovalce v otroških prodajalnah Pikapolonica – otroški svet.

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: