Se lotevate polaganja keramičnih ploščic?

0
(0)

V teh vročih poletnih dneh so dela izven hiše lahko precej stresna, to pa ni ovira, da se ne bi lotili notranjih opravil. Med te nedvomno spada tudi polaganje keramičnih ploščic, ki lahko marsikomu povzroča preglavice. S pomočjo 10 enostavnih korakov za polaganje bo postopek veliko enostavnejši!

1. Nosilna podlaga in hidroizolacija

Nosilna podlaga naj bo ravna. Najprej jo je treba zaščititi pred vdorom vode. To velja še posebej pri vlažnih prostorih in kopalnicah. Nosilno podlago premažemo z vodotesnim prednamazom. Prednamaz nanesemo z valjčkom, čopičem ali z gladko lopatico.

2. Označevanje

Dobre oznake nam bodo olajšale delo, končni rezultat pa bo bolj natančen in estetsko dovršen. Na tleh oziroma na steni si označimo vsaj rob prve vrste ploščic. Pri označevanju na ploščicah se držite pravila, da sprednjih strani ploščic ne označujte s svinčnikom ali markerjem, saj se te oznake kasneje težko odstrani.

3. Nanašanje lepila

Lepilo za keramiko naj bo dovolj kakovostno. Na podlago (tla ali steno) ga v tankem sloju nanesemo z gladko stranjo lopatice. Ker se lepilo hitro strjuje, ga pripravimo in nanesemo le toliko, kolikor bomo lahko položili ploščic v času, ko je lepilo še uporabno (upoštevajmo navodila proizvajalca).

4. Razporeditev lepila

Z nazobčano gladilko, ki jo držimo pod kotom 70° na podlago, lepilo enakomerno razbrazdamo. Lepilo mora podlago pokriti v celoti in enakomerno, brez votlih mest. To dosežemo z obojestranskim nanašanjem lepila na podlago in na spodnjo ploskev ploščice. Pri pravilnem delu je poraba lepila 8 kg/m² pri debelini nanosa 5 mm.

5. Polaganje

Ploščico položimo na lepilo in jo narahlo pritisnemo ob podlago, da se lepilo pod njo razleze in oprime po vsej površini. Z rahlim potiskom v željeno smer jo dokončno poravnamo.

6. Distančniki in križci

Pri nadaljevanju polaganja si pomagamo s križci, ki nam zagotavljajo enakomeren razmak med ploščicami. Priporoča se tudi uporaba nivelirnih distančnikov (obvezno pri večjih formatih), s katerimi boste dosegli poravnavo robov na isto višino. Na embalaži keramike preverite priporočeno širino fuge. Polaganje na stik (brez fug) ni priporočljivo.

7. Preverjanje kakovosti

Pri polaganju sproti preverjamo, ali je lepilo, ki smo ga nanesli na podlago, še uporabno. To enostavno preverimo tako, da s prstom podrsamo po površini lepila. Če se lepilo lepi na prste, lahko nadaljujemo s polaganjem, če pa se ne oprijema več, pa ni uporabno. V takem primeru ga odstranimo, pripravimo novo količino lepila in nadaljujemo s polaganjem.

8. Rezanje ploščic

Za rezanje keramike se lahko uporabi ročni rezalnik za keramične ploščice, vodna žaga ali pa kotna brusilka. Rezanje je praviloma potrebno pri zadnjih vrstah, vogalih, pa tudi okoli vtičnic, odtokov in podobnih napeljav.

9. Fugiranje

Ko se lepilo strdi in posuši lahko pričnete s fugiranjem. Iz fug najprej očistite vso umazanijo. Pri mešanju fugirne mase dosledno upoštevajte navodila proizvajalca, ki so napisana na embalaži. Fugirno maso nanašamo z gumijasto lopatico tako, da maso z diagonalnimi potegi lopatice vtisnemo v prazne fuge. Ostanke mase s keramične površine odstranimo z gumijasto lopatico. Istočasno zafugirajte le manjšo površino (4-5 m2) ter jo očistite. Tako bo čiščenje veliko enostavnejše.

10. Čiščenje

Za čiščenje ostankov fugirne mase uporabimo mokro gobo. Madeže odstranjujemo z diagonalnimi potegi čez fuge. Gobo med delom večkrat splaknemo z vodo in ožamemo. Na koncu površino ploščic spoliramo še s suho bombažno krpo.

* Pri vseh uporabljenih materialih in orodjih upoštevajte navodila proizvajalca.

 

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: