Skrbno z gozdom!

0
(0)

Na sejmu narava – zdravje v ospredju gozd

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano na sejmu NARAVA – ZDRAVJE, od 29. 11. do 2. 12. 2018, sodeluje s temami s področja gozdarstva in ribištva.  V sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije in družbo Slovenski državni gozdovi, d. o. o., na notranjem in na zunanjem  razstavnem prostoru predstavlja promocijsko kampanjo »Skrbno z gozdom!«, ki nagovarja vse, ki so tako ali drugače povezani z gozdom.

Kampanja  ozavešča o kulturi ustreznega obnašanja in skrbnega ravnanja z gozdom, opozarja na nevarnosti in pasti pri sečnji in spravilu lesa, pravila pri pridobivanju in označevanju okrasnih drevesc, informira o sledljivosti lesa v povezavi z legalno sečnjo ter ukrepe države pri sanaciji poškodovanih gozdnih površin in obnovi v ujmah poškodovanih gozdov s pomočjo ukrepov Programa razvoja podeželja 2014-2020.

Z gozdovi ravnajmo spoštljivo

Kdor da kaj nase, bo poskrbel, da bo gozd po njegovem obisku takšen, kakršen je bil, ko je vstopil vanj. Pri vstopanju v gozd imejmo v mislih:

 • Bodi prijatelj/ica gozdu.
 • Opazuj in spoznavaj ga z vsemi čutili.
 • Upoštevaj navodila za primerno obnašanje v naravi, ki jih vidiš na informativnih tablah ali ti jih povedo gozdarji ali pa izhajajo iz predpisov.

Pri uživanju v gozdu se spoštujmo naslednja pravila dobrega obnašanja v gozdu:

 1. Pešpoti v gozdu nas vodijo in nam odstirajo zanimivosti iz zakladnice narave. Uporabljaj jih in ne hodi po brezpotjih. Kažipote, oznake, ograje, mostove, klopi in druge naprave ohrani nepoškodovane za vse obiskovalce gozda.
 2. Gozdne živali so zelo plašne in se pred človekom umaknejo. Ne vznemirjaj jih s hrupom. Psa vodi na vrvici.
 3. Vožnja je v gozdu dovoljena le po cestah, če poseben znak tega ne prepoveduje. Ne parkiraj vozila kjer koli ampak vprašaj za dovoljenje lastnika zemljišča.
 4. Voda je dragocena. Gozd jo čisti, zadržuje in nam jo pomaga ohranjati pitno. Sodeluj pri tem tudi ti in ne spuščaj v vodo ali gozdna tla škodljivih snovi.
 5. Gozdno cvetje, gobe, plodovi in mah so nujni za življenje gozda, zato je nabiranje omejeno s predpisi. Ne uničuj rastja, gob in mahu. Okrasna drevesca za praznike kupujmo na trgu in pazimo, da bodo opremljena s plombo-nalepko, kot določa predpis.
 6. Majhna in velika drevesa ter grmi so živa bitja, zato jih spoštuj in ne poškoduj.
 7. Ogenj uniči drevesa, druge rastline in živalski svet, zato je v gozdu prepovedano kuriti. Urejeno kurišče je prostor, na katerem se v gozdu lahko kuri in je urejen ter umeščen v gozd oziroma gozdni prostor v skladu s pogoji iz predpisa, ki ureja varstvo gozdov in protipožarno varstvo.
 8. Smeti in odpadki ne spadajo v gozd. Pospravi jih za seboj in odnesi v smetnjak oziroma na urejeno odlagališče.

Celotna zloženka Skrbno z gozdom (pdf)

Vir: MKGP.

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: