Zaposlitev avtista?

0
(0)

Zanimiva dejstvo za delodajalce je, da so avtisti lahko visoko usposobljeni in so zelo dobri pri doseganju ciljev.

Zakaj zaposliti avtista?

Mnogi avtisti imajo različne včasih izjemne veščine, ki jim omogočajo, da uspevajo v vlogah, od prodajnega asistenta do računalniškega programerja, in novinarja do statistika, če naštejemo samo nekatere.

Vendar pa so avtisti pogosto prikrajšani pri iskanju in ohranjanju službe zaradi pomanjkanja razumevanja in podpore drugih.

Avtistični zaposleni morda potrebujejo nekaj, pogosto preproste podpore na delovnem mestu.

Kandidati z avtisti pogosto kažejo nadpovprečne spretnosti na nekaterih ali vseh naslednjih področjih poleg svojih posameznih moči in talentov:

 • visoka koncentracija,
 • zanesljivost, vestnost in vztrajnost,
 • natančnost, natančna pozornost do podrobnosti in sposobnost prepoznavanja napak,
 • tehnične sposobnosti, na primer v IT,
 • podrobno dejansko znanje in odličen spomin.

To pomeni, da je avtist na določenem delovnem mestu morda boljši od nekoga, ki ni avtist. Z razumevanjem avtizma lahko svoji organizaciji odprete nove možnosti. Mnogi zaposleni, ki delajo z osebo z avtizmom,  delo z avtističnim kolegom pogosto opisujejo kot obogatitveno izkušnjo, ki jih spodbuja k natančnejšemu razmišljanju o tem, kako komunicirajo, organizirajo in prednostno razvrščajo svoje delo.

Opisi delovnih mest

Opisi delovnih mest pogosto vključujejo spretnosti, ki niso nujne za učinkovito opravljanje dela. Značilnosti, kot so “odlične komunikacijske sposobnosti” ali “dober timski igralec”, so pogosto vključene kot privzete veščine, četudi niso potrebne – in mnogi avtisti se ne bodo prijavili na delovna mesta, ki zahtevajo te lastnosti. To lahko pomeni, morebitni primerni kandidati po prebranem oglasu lahko domnevajo, da niso upravičeni do zaposlitve, tudi če imajo odlične spretnosti, ki so neposredno povezane z zadevnimi nalogami.

Intervjuji

Intervjuji – še posebej “tradicionalni” v slogu pogovora – se močno zanašajo na socialne in komunikacijske spretnosti, zato se bodo kandidati, ki trpijo za avtizmom, morda težko “prodali” v intervjuju, tudi če imajo vse ustrezne sposobnosti. Z izzivi se lahko soočajo zlasti z:

 • razumevanje govorice telesa in vzdrževanje ustreznega očesnega stika,
 • vedeti, kako začeti, vzdrževati in končati pogovore ali odgovore na vprašanja,
 • presoditi, koliko informacij je treba dati – še posebej, če so vprašanja odprta,
 • spreminjanje njihovega tona in iskanje ustrezne stopnje formalnosti.

Prilagoditve intervjuja

Izvedba razumnih prilagoditev med intervjujem je bistvenega pomena za to, da lahko avtistični kandidati v celoti prikažejo svoje sposobnosti in kompetence, tako da se lahko informirano odločite, koga zaposliti.

Če želite kandidata intervjuvati, je pomembno, da se zavedate, da zastavitev istega vprašanja vsakemu prosilcu ne pomeni vedno enakih možnosti. Intervju za avtistične kandidate lahko prilagodite tako:

 • zagotavljanje vprašanj za intervju vnaprej – do dva dni pred intervjujem
 • zagotavljanje jasnih in kratkih pisnih in vizualnih informacij o razgovoru, vključno z;
  • lokacijo intervjuja in fotografije vhoda v stavbo (na primer google view of street)
  • postopek prihoda na mesto razgovora (npr. prijavite se na recepciji, kjer vas bo Jane (ime osebe) prevzela tik pred intervjujem)
  • imena ljudi, ki bodo na anketi (s fotografijami), in informacije o njihovi vlogi med intervjujem (npr. zapisovanje zapisov ali postavljanje tehničnih vprašanj)
  • jasen časovni razpored dogodkov med dodeljenim časom razgovora, na primer prvih 30 minut bo osredotočenih na vprašanja o vašem življenjepisu in izkušnjah v zvezi z vlogo, drugih 30 minut pa bo preizkus usposobljenosti ali tehnični preizkus
  • zagotovitev mirnega in mirnega prostora za kandidata, da pred intervjujem počaka stran od drugih obiskovalcev ali generalnega osebja
 • izogibanje splošnim vprašanjem (npr. “Povejte mi o kaj sebi”),
 • postavljanje konkretnih vprašanj na podlagi resničnih / preteklih izkušenj kandidata, npr. ‘Ali ste pri zadnjem delovnem mestu opravili kakršno koli prijavo ali vnos podatkov?’; ‘Katere procese / postopke ste uporabili za to učinkovito?’
 • izogibanje hipotetičnim ali abstraktnim vprašanjem, npr. “Kako mislite, da se boste spoprijeli z delom, če bo veliko prekinitev?” Boljše vprašanje bi bilo: “Pomislite na svojo zadnjo službo. Nam lahko poveste, kako ste se spoprijeli s svojim delom, ko so vas ljudje prekinjali? ‘

Alternative tradicionalnemu intervjuju

Če se prilagajanje vaših spretnostnih pogovorov potrebam avtistične osebe zdi zastrašujoče ali če menite, da razgovor morda ni najboljši način za oceno primernosti osebe za delovno mesto, obstajajo še druge možnosti:

 • oseba z avtistično motnjo se razgovora lahko udeleži v spremstvu:

Številni avtisti se v intervjujih veliko bolje odrežejo, če imajo ob sebi podporo. Ta oseba lahko deluje kot posrednik za lažjo komunikacijo med anketarjem in kandidatom, preoblikuje vsa nejasna vprašanja za kandidata in jim pomaga razumeti, kaj točno anketar želi.

 • delovni preizkusi

Nekateri delodajalci menijo, da je delovno preizkušanje ali obdobje delovnih izkušenj boljši način ocenjevanja spretnosti kot formalni razgovor. Ta pristop je lahko v pomoč tudi, če menite, da bo avtistično osebo verjetno dobro delalo, vendar vas skrbi, kako dobro se bo spopadel na delovnem mestu. Če želite uporabiti ta pristop, vam lahko naša služba za usposabljanje za zaposlitev ponudi podporo in nasvet.

Pojasnite pričakovanja glede službe

Morda boste morali biti bolj jasni glede svojih pričakovanj do avtističnega člana osebja. Poleg opisa delovnega mesta morate razložiti bonton in nepisana pravila delovnega mesta. Jasno povejte, da so jim na delovnem mestu na voljo kakršne koli prilagoditve, ki jim bodo pomagale, da bodo dobro opravljale svoje delo, ne zato, ker niso dovolj dobre.

Zagotoviti usposabljanje in spremljanje

Jasno in strukturirano usposabljanje je neprecenljivo. To lahko neformalno zagotovi vodja, kolegi ali mentor na delovnem mestu ali pa je v obliki bolj formalnega usposabljanja. Različne organizacije in programi ponujajo zaposlitvene trenerje, financiranje te oblike usposabljanja pa je morda na voljo na ministrstvu za delo in pokojnine. Naša služba za usposabljanje pri zaposlovanju lahko zagotovi več informacij.

Prepričajte se, da so navodila jedrnata in natančna

Poskusite zaposlenemu že od samega začetka dati jasna navodila, kako natančno izvajati vsako nalogo, od začetka do konca, saj bodo to postavili temelje dobre delovne prakse. Ne domnevajte, da bo oseba iz neuradnih navodil sklepala na vaš pomen – na primer, namesto da bi rekli: »Daj vsem to kopijo«, recite »Naredite tri fotokopije in eno dajte Samu, Mary in Ahmedu«. Lahko se odločite tudi za pisna navodila. Koristno je, če osebo prosite, naj ponovi navodila, tako da ste prepričani, da jih je razumela.

Poskrbite za dobro strukturirano delovno okolje

Nekateri avtisti potrebujejo dokaj strukturirano delovno okolje. Pomagate lahko tako, da z njimi določite prednost dejavnosti, organizirate naloge v časovni razpored dnevnih, tedenskih in mesečnih dejavnosti in večje naloge razdelite na majhne korake.

Več o portalu avtizemgovori.si tukaj.

Stopite v kontakt z nami preko spletne strani: Lokalne radijske mreže.

Imate vprašanje – kontaktirajte direktno avtizemgovori.si preko tega obrazca:

Error: Contact form not found.

Ocenite vsebino

Klikni na zvezdico in oceni!

Povprečna ocena 0 / 5. Seštevek ocen:: 0

Zaenkrat ni oceni. Bodi prvi/prva, ki bo ocenila vsebino.

Deli:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest

Objavi tudi ti!

Oglas: 365 x 270
Novice
Kategorije

Prijavi se na novice

Spremljaj novosti s področja razvoja blagovnih znamk.

Preberi še: